Четвер, 18.04.2024, 14:32

Меню сайту
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Новини

Головна » Файли » Цікаво прочитати » Періодичні видання

Живи, Україно, живи для краси, для сили, для правди, для волі!
05.09.2011, 12:03

Минулої середи святковий настрій домінував у кожному селі нашого краю. Хоча багато хто замість святкування перевагу віддав домашнім турботам. На жаль, мало було помітно й національних прапорів. Однак усі, хто цей день вважає для себе та своєї сім'ї важливим, прийшли на урочистості, організовані місцевою владою.
Найбільш багатолюдно було в парковій зоні Клеваня, де об 11 годині розпочався урочистий мітинг. Після проникливого виконання місцевими аматорами «Молитви за Україну», до присутніх звернувся Клеванський сільський голова Віктор Корсюк. Зокрема, він сказав:
- Впевнений, що день прийдешній принесе нам світле почуття радості від усвідомлення власної причетності до розбудови нашого селища та усієї України. Цей день обов'язково настане.
Ведуча урочистого дійства Наталія Філінчук запросила до слова начальника відділу культури і туризму Рівненської райдержадміністрації Віктора Дорошенка, голову місцевого осередку громадської організації «Українська народна молодь» Сергія Мороза, настоятеля Петро-Павлівської церкви о. Василя. Усі вони передали односельчанам щирі вітальні слова, говорили про значення цього дня в новітній історії українського народу. Тепло привітали дорослих зі святом вихованці Клеванського НВК «школа-ліцей» разом зі свєю вчителькою Людмила Гданьян, а інженер ПДПЧ-10 Клеваня Рівненського РВ УМНС України Олена Кондратюк запросила юних учасників свята взяти участь у конкурсі «Малюнок на асфальті».
Торжества у Клевані вдалися. Програма святкування була широкою: прекрасний концерт викладачів та вихованців місцевої музичної школи, спортивні змагання, шаховий турнір, виступи кіннотників, вокально-інструментального ансамблю «Аллегро-79» - усе це створювало у людей неповторний святковий настрій. На всю працювали й працівники прилавків. Були присутні й речі естетичні. В парку просто неба працівники Центральної районної бібліотеки організували виставку робіт майстрів декоративно-ужиткового мистецтва. Глядачам цієї виставки не могли не сподобатися справжні витвори талановитих рук - ікони, вишивки, рушники, штори, вишивані подушки, в'язання, вироби з соломки майстринь Людмили Куклевської, Галини Рибачок, Олени Овдійчук, Олени Євчук, Раїси Владимирової. Поруч демонструвалися полотна на місцеву тематику, чудові пейзажі відомого новоставського художника Миколи Пашковського. Не забули працівники бібліотеки і про книжково-ілюстративну виставку, яку вони назвали «Гордість моя - Україна».
Свій сценарій з нагоди Дня Незалежності розробили у виконкомі Зорянської сільської ради. Зранку бадьорий спортивний рух був присутній на горянському стадіоні, де проходив святковий футбольний турнір. А пообіді епіцентр святкування перемістився у місцевий Палац культури. Тут гості закладу теж мали змогу ознайомитися з виставкою справжніх артефактів. Зокрема, жителька с. Білів, людина, яка несамовито закохана в народну творчість, Ольга Леміч привезла у "Зорю сорочки, намітки, пояси, домотканне полотно своєї матері Анастасії Журбич, яка проживала в Дубровицькому районі. А завідувачка Старожуківським клубом Наталія Фрейздорф привезла на виставку старовинні речі домашнього вжитку, які вона особисто зібрала. Не могли не захопити увагу глядачів роботи з бісеру, власноруч виготовлені листівки Людмили Бєлки. Поруч була розгорнута виставка квітів на патріотичну тематику, і не можна було не замилуватися роботами Олександра Дученка, Ірини Шпички, Софії Грянки, Наталії Салати. А завідуюча Зорянською публічно-шкільною бібліотекою Ніна Кашернюк знайомила учасників свята з книгами місцевих авторів, серед яких найбільше було представлено поетичних збірок Михайла Степанюка з села Грабів. До всього, Ніна Леонтіївна показала свої оригінальні роботи з паперу. У напруженому конкурсі «Малюнок на асфальті» перемогу здобув юний зорянець АртурТрач.
Головне дійство свята з 15-ої години відбувалося на сцені Палацу культури. До присутніх, які глядацький зал заповнили повністю, з вітальним словом звернувся Зорянський сільський голова Анатолій Гуз. А далі розпочалася своєрідна святкова естафета сіл Зорянської сільради. Від кожного села на сцену піднімався депутат, а то і не один, і презентував свій населений пункт. Сільському голові було вручено хліб, прозвучали задушевні розповіді про свої села, їх традиції, гарні пісні і щирі вітання зі святом. До людей у залі зверталися Петро Бєлка (с. Зоря), Алла Голошовська (Грабів), Галина Лобур (Застав'я), Анатолій Наумець і Оксана Конончук (Дерев'яне), Григорій Максимчук (Олишва), Микола Сасько (Голишів), Михайло Олійник (Старожуків), Роман Стадницький (Білів), Леся Лебідь (Диків). Слово для привітання від імені ВО «Свобода» взяв житель с. Зоря Ульян Пасєка.
Зоря завжди славилася своїми народними талантами, відомими в області та за її межами самодіяльними мистецькими колективами. Ось і цього разу вони сповна показали своє творче вміння. Гучними оплесками вдячних глядачів завершувалися виступи самодіяльних артистів Зорянського народного театру, Зорянського хору, зразкового ансамблю «Вербонька», дуету бандуристів «Перлина», ансамблю «Фантазія», тріо «Мальви» та інших.
Святкові заходи пройшли і в інших селах Клеванщини. Головний їх підсумок: ми дорожимо своєю молодою державою - і нехай не все гладко було протягом цих двох десятиліть. Та в майбутнє завжди треба дивитися з надією. І ця надія ніколи не покидає нас.

Фото Миколи КОНОНЧУКА та Миколи ТИМЧУКА.

Категорія: Періодичні видання | Додав: klevan_libr
Переглядів: 1160 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]