Субота, 20.04.2024, 14:38

Меню сайту
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Новини

Головна » Файли » Цікаво прочитати » Періодичні видання

Хранителі книжкових багацтв
05.09.2011, 11:14

Стаття з газети "Слово і час" №37 "Хранителі книжкових багацтв" 
Наталія ВОЛОСЮК, студентка І курсу факультету філології і журналістики Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Фото автора

Трапилося мені одного разу в дощову погоду йти Клеванем і спало на думку зазирнути до бібліотеки, яка знаходилася поряд на вулиці І.Франка 17. Бібліотека... Одне з найдавніших і найвидатніших надбань людської цивілізації. Відразу пори-наєш в тишу, запах книг і затишний інтер'єр бібліотечної «вітальні». Тоді мені випала нагода глибше познайомитися з царством книжкової мудрості та хранителями його багатств.
Приємною пригодою є зустріч з цими інтелігентними і приязними людьми. Нашу бібліотеку обслуговують: Тимощук Лілія Георгіївна - зав. відділом обслуговування, Левчук Галина Миколаївна - бібліотекар і Андреєва Світлана Іванівна - зав. сектором читального залу. Це невтомні збирачі книжних мудрощів, надійні і віддані своїй справі люди. Завжди серед людей, серед роботи, серед творчості, завжди в динаміці, енергійні, усміхнені, надзвичайно делікатні до всіх оточуючих. Всі свої знання та вміння, науковий пошук, творчість і любов до книги вони кладуть на вівтар служіння читачеві. Тож зрозуміло - цей колектив і об'єднала любов до книги і бібліотеки.
У затишному, хоч і простому, читальному залі вести розмову мені довелося з Лілією Георгіївною. Улюблена робота - це її насолода, радість і втіха. Вона володіє чудовим даром спілкування з людьми, допоможе вибрати книгу до душі, цікава людина, начитана, обізнана, здається, з усіма новинками літератури. Завжди готова зустріти відвідувачів у всеозброєнні. Отже на мої запитання вона відповіла охоче, з гордістю розповідаючи про стихію, якої вона є справжньою господинею і берегинею.
— Впродовж років у стінах бібліотеки сотні людей долучалися до книжкової мудрості, - каже зав. відділом обслуговування центральної районної бібліотеки у Клевані, - кожен з них збагачував себе тут інтелектуально і духовно, проходив школу життєвого самовизначення, а також реалізовував свою потребу в організації змістовного дозвілля та відпочинку. Сьогодні наша бібліотека це - 1300 читачів. Книгозбірня налічує у своїх фондах близько 40 тис. документів, примірників періодичних видань (понад 60 назв), підручників, художніх видань та іншої літератури. В приміщенні діють відділ обслуговування, себто читальний зал та абонемент. Також тут до послуг користувачів є інформаційні сервіси та консультації через систему каталогів та картотек, в тому числі за допомогою електронного каталогу та електронної картотеки статей та мережу Інтернет. Відділ комплектування та обробки літератури знаходиться у приміщенні будинку культури. Відділ організаційно-методичної та інформаційної роботи разом з дитячою бібліотекою розташовано на вул. Сагайдачного, 24.
Бібліотека веде широку просвітницьку діяльність, яка планується спільно з селищною радою на початку кожного року. Проводяться літературні та тематичні вечори спільно з школами, книжково-ілюстративні виставки, години спілкування, презентації книг та творів мистецтва. Неодноразово проводилися прем'єри книг місцевих авторів. Серед таких: Шморгун Євген Іванович - письменник, Степанюк Михайло Іванович - член Національної Спілки письменників України, Солоневський Ростислав Тимофійович - поет-гуморист, Пашковський Микола Васильович - художник, поет, Бойчук Василь Антонович - письменник, журналіст. Також бібліотека займається видавничою діяльністю. Вийшло декілька нарисів із серії «Обереги земляків».
Працівники бібліотеки завжди в творчих пошуках нових планів, ідей, проектів, які б задовольнили зростаючі потреби читача в XXI ст. Таким чином було створено полиці вільного доступу. Так званий «Буккросінг» - обмін книг між читачами. Єдина умова для обміну - принести натомість свою книгу. Ще прагнемо заповнювати передові полиці літературними новинками вітчизняних авторів, щоб читачі були обізнаними з талантами сучасного письменства. Для поповнення фондів використовуємо частково подаровані книги, спонсорську допомогу, певні кошти маємо від платних послуг. Також бібліотека обслуговує інвалідів на дому, достачаючи їм літературу, яку вони замовляють.
У бібліотеці маємо постійних відвідувачів, які часто приходять для того, щоб поспілкуватися один з одним, дізнатися новини, переглянути свіжу пресу. Серед них багато цікавих і талановитих особистостей. Йдуть люди у бібліотеку. Бо спілкування з книгами і книголюбами очищає ум і серце, а людину робить добрішою. Адже, хто любить книгу, ніколи не відчуває браку спілкування з відданим другом, щирим порадником, прихильним товаришем. Читаючи, вивчаючи, розмірковуючи, людина розважається і приємно проводить своє дозвілля в усякий час і при усяких обставинах.

Наталія ВОЛОСЮК, студентка І курсу факультету філології і журналістики Волинського національного університету ім. Лесі Українки. Фото автора
Категорія: Періодичні видання | Додав: klevan_libr
Переглядів: 795 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]