Четвер, 28.03.2024, 12:09

Меню сайту
Категорії розділу
Наше опитування
Оцініть наш блог
Всього відповідей: 32
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Новини

Головна » Файли » Цікаво прочитати » Періодичні видання

ІНТЕРНЕТ - БІБЛІОТЕКАМ
19.09.2011, 11:29
 

Село Малий Шпаків Рівненського району випустило у світ чимало талановитих людей. Вони назавжди лишилися патріотами рідного села, де б не були — в інших містах чи за кордоном. Нині люди, що далеко від домівки, тримаються разом із допомогою соціальних мереж. І ось тепер до них можуть приєднатися жителі Малого Шпакова та восьми навколишніх сіл. Завдяки програмі «Бібліоміст».

За даними прес-центру компанії Microsoft, минулого року лише 23 відсотки українців відвідали бібліотеку і майже 60 відсотків не мають доступу до Інтернету. Тому було розроблено програму «Бібліоміст», що є партнерською роботою Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Міністерства культури і туризму України. Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала на підтримку цього проекту грант на суму 25 мільйонів доларів США, а корпорація Microsoft безкоштовно передала публічним бібліотекам України програмне забезпечення.
- Ми з нетерпінням чекали комп'ютерів два роки, з того моменту, як дізналися про проект, - говорить бібліотекар села Малий
Шпаків Наталія Василівна Семенчук. - Люди чи не кожен день приходили із запитанням: «Коли вже?..». Нарешті, дочекалися. Для Цього довелося впродовж тривалого часу збирати документи, доводити до ладу приміщення бібліотеки, щоб відповідало умовам програми, та зробити власну сторінку в Інтернеті. Щоб її переглянути - просто введіть в пошуковій системі «Головна сторінка Шпаківської ПШБ».
Перед отриманням обладнання бібліотекарі проходили спеціальні безкоштовні курси у навчально-тренінговому центрі в обласній державній бібліотеці, що тепер значно полегшило їм роботу.
Ця бібліотека чи не найменша в районі, однак все ж виграла довгоочікувані комп'ютери, а також відеокамери, мікрофони, навушники, проектор, сканер та принтер. Не встигли розпакувати обладнання, а це вже було пізно ввечері, як на порозі з'явилися перші відвідувачі.
- Велика подяка за сприяння начальнику відділу культури і туризму Рівненської районної державної адміністрації Віктору Володимировичу Дорошенку та директору рівненського районного ЦСПШБ Михайлу Івановичу Побережнику, - говорить Наталя Василівна. - Адже в бібліотеці відбувається інтеграція всіх видів і форм поширення знань, забезпечується єдність інформації, освіти та дозвілля.
За даними прес-служби Рівненської ОДА, 59 бібліотек Рівненщини отримають комп'ютери. Це - найвищий показник в Україні.
Оцінка потреб українських бібліотек, проведена програмою «Бібліоміст», вказує на те, що лише 2,5 відсотка публічних бібліотек в Україні надають користувачам безкоштовний доступ до Інтернету, в той час як у європейських країнах цей показник перевищує 75%. Схоже, ми стали на крок ближчими до Європи.

Катерина Серко
 
 
 
Категорія: Періодичні видання | Додав: klevan_libr
Переглядів: 1375 | Завантажень: 0 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]